Direcţia de Sănătate Publică Bihor a început să verifice dacă personalul medical din spital îşi face datoria. Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), a dispus o verificare la Maternitatea Oradea pentru a descoperi cum se desfăşoară relaţia şi comunicarea cu pacienţii. Controlul se impune după ce Irina Marhaş a fost anunţată de o asistentă că i-a murit copilul, iar după două săptămâni a aflat că fetiţa ei trăieşte. „Medicii sunt cei care trebuie să le spună pacienţilor şi aparţinătorilor despre diagnostic, deces sau alte evenimente. Nu este treaba asistentelor sau a altor angajaţi să transmită informaţii auzite cine ştie unde”, spune Marius Pîrcioagă.
Instruire împotriva erorilor
Acesta spune că deficienţele de comunicare cu pacienţii sunt mai vechi la maternitatea orădeană şi au fost sesizate de mai mulţi pacienţi şi aparţinători după un sondaj de opinie realizat de DSP primăvara aceasta.
Intenţia lui este să organizeze cursuri pentru personalul unităţilor spitaliceşti pentru o comunicare eficientă cu pacienţii, astfel încât să nu mai apară asemenea situaţii îngrozitoare. „Şi conducerea maternităţii ştie că este o problemă care trebuie ameliorată”, mai spune Pîrcioagă.
Atenţie pentru copil
Părinţii Biancăi refuză să mai comunice şi s-au retras pentru a veghea asupra fetiţei. Irina Marhaş este angajată ca îngrijitoare la Şcoala Generală Lucreţia Suciu din Oradea. Este caracterizată de şefii ei ca o femeie foarte harnică şi pedantă. „Este fosta noastră elevă”, spune Maria Letea, care a condus şcoala până anul acesta. Aceasta îşi aminteşte că femeia a studiat la secţia maghiară, nu era foarte bună la învăţătură, dar era foarte harnică. „Nu a avut note foarte bune. Uneori nu înţelegea ce i se spune. Dar totdeauna a muncit mult. După ce a început să lucreze la noi, am constatat