Pentru amatorii turimului rural există, nu departe de Alba Iulia, o destinaţie încărcată de istorie. În comuna Câlnic se află unul dintre monumentele de arhitectură cele mai bine conservate şi restaurate din Transilvania. Este vorba despre Cetatea ţărănească, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Monumentul a fost construit în urmă cu 750 de ani. Este amplasat în centrul comunei, cu acces facil dinspre drumul naţional nr. 1. Pe sensul de circulaţie dinspre Sebeş spre Sibiu, după aproximativ 15 kilometri, există un drum judeţean pe partea dreaptă care face legătura cu Câlnicul.
Cei care ajung în această parte a judeţului au impresia că au păşit în altă lume. Cetatea care domină peisajul creează o atmosferă medievală nemaiîntâlnită în altă parte. Cetatea are trei turnuri denumite Turnul Porţii, Turnul Donjon şi Turnul Slăninii.
Turnul Donjon este cel mai înalt, are 27 de metri, şi este renumit pentru muzeul vinificaţiei de la parter. Unul dintre punctele pitoreşti ale incintei este şi fântâna, locul unde se aprovizionau cu apă, în urmă cu sute de ani, sătenii asediaţi.
Expoziţii şi concerte de muzică medievală
Complexul medieval din Câlnic mai cuprinde, pe lângă Cetate, şi casa parohială, dar şi biserica evanghelică, denumită şi „biserica din deal”. Ansamblul Cetăţii Câlnic formează Centrul cultural ştiinţific internaţional, patronat de Institutul de Arheologie si Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca şi Asociaţia "Ars Transsilvaniae".
În spaţiile din cetate sunt organizate periodic expoziţii documentare şi de artă, concerte şi audiţii de muzică medievală, în timp ce Capela a devenit aula în care se desfăşoară simpozioane, colocvii şi conferinţe. Din păcate, comuna nu are spaţii de cazare care să permită o şedere mai îndelungată în zonă.
Cu toate acestea, ansamblul medie