În 2008, conducătorii celor 20 de bănci americane care au primit ajutor semnificativ de la stat au fost remuneraţi cu 37% mai mult decât liderii celor 500 de companii cotate de indicele S&P, conform unui studiu efectuat de Institute for Policy Studies din Washington. Liderii celor 20 de bănci au câştigat în medie 13,8 de milioane de dolari fiecare în 2008, venituri care ar putea creşte odată cu valoarea acţiunilor pe care le deţin. Studiul precizează că salariul mediu
În 2008, conducătorii celor 20 de bănci americane care au primit ajutor semnificativ de la stat au fost remuneraţi cu 37% mai mult decât liderii celor 500 de companii cotate de indicele S&P, conform unui studiu efectuat de Institute for Policy Studies din Washington.
Liderii celor 20 de bănci au câştigat în medie 13,8 de milioane de dolari fiecare în 2008, venituri care ar putea creşte odată cu valoarea acţiunilor pe care le deţin. Studiul precizează că salariul mediu al acestor CEO este de 430 de ori mai mare decât cel al unui muncitor de rând, şi de 34 de ori mai mare decât salariul preşedintelui Americii, de 400.000 de dolari.
Venituri din acţiuni
La salarii se adaugă veniturile din acţiuni pe care liderii acestor bănci le primesc ca parte din pachetul de compensaţii. Datorită ajutorului acordat de stat, valoarea acţiunilor bancare a crescut semnificativ, rezultând la nouă din cele 20 de bănci în venituri de 90 de milioane de dolari.
Cel mai mult au câştigat din acţiuni cinci din directorii de la JPMorgan Chase & Co, ale căror acţiuni au înregistrat creşteri ce însumează 20,6 milioane de dolari.
Concedieri masive
Raportul enumeră o parte din măsurile de reducere a costurilor pe care aceste bănci erau nevoite să le ia pentru a depăşi criza. Tranşarea remunerării disproporţionate a ofiţerilor executivi şefi ar fi fost o soluţie eficientă, dar băncile nu au expl