Din 4 septembrie, în fiecare vineri seară, HBO ne oferă în premieră şi în exclusivitate câte două episoade din „Dinastia Tudorilor”/„The Tudors”.
În timp ce războaiele şi problemele religioase consumă Anglia şi restul Europei de la jumătatea secolului al XVI-lea, Henric al VIII-lea (Jonathan Rhys Meyers) este decis să aibă un moştenitor şi să-şi impună, cu forţa, voinţa. După divorţul de Katerina de Aragon şi decapitarea celei de-a doua soţii regale, Anne de Boleyn, cel mai controversat rege britanic va avea şansa să o întâlnească pe aceea care va fi marea iubire a vieţii sale, Jane Seymour (Annabelle Wallis).
Michael Hirst, experimentatul scenarist al celor două pelicule epice, „Elisabeta” (1998) şi „Elisabeta: Epoca de Aur” (2007), ne serveşte cu şarm o a treia felie din istoria anilor de domnie ai lui Henric al VIII-lea.
O imagine deformată, dar cuceritoare
Intuiţia lui Michael Hirst atunci când a creat producţia Showtime a fost corectă. „Dinastia Tudorilor” este un film captivant, notorietatea regelui fiind la fel de proaspătă ca acum 500 de ani.
Când spunem Henric al VIII-lea, avem în faţa ochilor imaginea unui bărbat grăsuţ, roşcovan, care ţine în mână o cupă de vin. În interpretarea lui Jonathan Rhys Meyers însă, îl vom vedea acţionând pe cel mai seducător suveran care a apărut pe micul ecran. Atât în viaţa privată, cât şi pe tron, Henric al VIII-lea forţează limitele abuzând de autoritatea cu care a fost investit. În ciuda acestor nelegiuiri, şarmul regelui rămâne însă neştirbit, iar inadvertenţele de ordin istoric sunt rapid trecute cu vederea.
Intrigi de culise
Jonathan Rhys Meyers, nominalizat la Globul de Aur în 2008 şi 2009 pentru acest rol, spunea despre personajul pe care-l interpretează: „Un rege nu poate să pară niciodată slab şi Henric a părut de multe ori să f