În 1989, Arsenie Boca trăia la Sinaia. Era urmărit de 46 de ani de Securitate. În Ardeal, dar şi în Ţara Făgăraşului era recunoscut drept un vizionar. Deja circulau o mulţime de relatări despre puterea nepământeană a părintelui.
ARSENIE BOCA ŞI-A PREVĂZUT PROPRIUL SFÂRŞIT!
1989 a fost ultimul an de viaţă pământească a părintelui Arsenie Boca. Încă din 1987 a arătat locul în care să îi fie săpat mormântul, în curtea Mănăstirii Prislop. Mai mult, martorii povestesc că în vara lui 1989 i-a cerut cuiva să-i scrie pe crucea de lemn, pe care i-o făcuse, anul morţii: 1989. Povestea este confirmată de preotul Crăciun Oprea, dar care precizează că însuşi Nicodim, duhovnicul Mănăstirii Prislop, a făcut crucea, pe care i-a şi arătat-o cu câteva luni înainte ca Arsenie Boca să se săvârşească din viaţă în 28 noiembrie 1989. A fost înmormântat acolo unde a dorit, iar potrivit celor prezenţi, a fost condus pe ultimul drum de circa o mie de credincioşi.
ZIAN, HIROTONIT ARSENIE
Zian Boca s-a născut la 29 septembrie 1910, la Vaţa, în judeţul Hunedoara. A absolvit în 1929 liceul la Brad, ca şef de promoţie, iar apoi timp de patru ani Institutul Teologic din Sibiu. După care a fost trimis de către mitropolitul Bălan la Bucureşti să urmeze Institutul Belle - Arte, timp în care realizează grafica primelor patru volume ale "Filocaliei". În 1939 merge trei luni la Muntele Athos, iar în 1940 primeşte numele de Arsenie. Doi ani mai târziu este hirotonit preot şi devine stareţ al Mănăstirii Sâmbăta de Sus. Totuşi, în 1944 a plecat la Chişinău, unde a stat un an şi a învăţat pictura bisericească şi poleitul icoanelor.
PRIMA ARESTARE
În mai 1948 a fost arestat şi a fost acuzat că este legionar, lucru complet neadevărat. Pe de altă parte, în 1947 a sprijinit organizarea, la Sâmbăta, a întâlnirii unor reprezentanţi de for