Japonia vrea să contruiască o centrală solară spaţială care să emită energie pe pământ prin fascicule laser sau microunde, cu toate că nu deţine resurse naturale. Chair dacă nu deţine resurse naturale, se poate spune că niponii au o tehnologie de vârf. Statul japonez a anunţat firmele şi organizaţiile care vor lucra la centrală, printre acestea numărându-se Mitsubishi Heavy Industries şi Institutul de cercetare pentru dispozitive spaţiale nelocuibile, organizaţia care reuneşte 17 societăţi, printre care Mitsubishi Electric, NEC, Fujitszu şi Sharp.
Obiectivul niponilor este plasarea până în 2030 a unui dispozitiv echipat cu numeroase panouri solare pe orbita geostaţionară, la 36.000 km de pământ. Celulele fotovoltaice vor converti energia razelor solare în electricitate şi vor avea o capacitate anuală de 5 ori mai mare de 10 ori mai mare decât dacă ar fi instalată pe o suprafaţă identică de pe sol.
Curentul electric va fi transformat în flux energetic transmis prin fascicule laser sau microunde până pe Terra. Curentul va fi retransformat în energie de o antenă parabolică gigantică.
"Deoarece este vorba de o formă de energie curată şi inepuizabilă, credem că acest sistem va putea contribui la rezolvarea problemelor generate de energia insufucientă şi de încălzire climatică a Pământului, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. În spaţiu există din plin lumină solară" , a declarat cercetătorii de al Mitsubishi Heavy Industries(MHI), un grup specializat în tehnici aerospaţiale.
Japonia are în vedere acest proiect din 1998. Tariful este considerat de către constructori atractiv, dar va fi nevoie de un efort de convingere a populaţiei, deoarece populaţia este sceptică în ceea ce priveşte aceasă idee, relatează Agerpres.