Peste 10.000 de persoane cer reabilitarea matematicianului care a decriptat codul Enigma. Destinul tragic al geniului informaticii Alan Turing este readus în actualitate, în aceste zile, prin cererea de reabilitare înaintată guvernului britanic. Mai citeşte şi:
Ultimul supravieţuitor din buncărul lui Hitler: L-am văzut prăbuşit cu capul pe masăGravura în care Hitler şi Lenin joacă şah, scoasă la licitaţie (The Telegraph)
„Cerem primului ministru să-şi ceară scuze pentru urmărirea la care a fost supus Alan Turing şi care a condus la moartea sa prematură” se arată în petiţia iniţiată de informaticianul John-Graham Cumming şi semnată de alte 18.000 de persoane, printre care scriitorul Ian McEwan şi geneticianul Richard Dawkins.
Textul prin care se cere reabilitarea oficială a lui Turing, considerat unul dintre geniile informaticii şi căruia i se atribuie decriptarea codului Enigma utilizat de nazişti, a fost depus la cabinetul premierului Gordon Brown.
Cumming i-a scris şi reginei, pentru a-i cere ca „Alan Turing să fie distins cu titlul de cavaler, ca recunoaştere a marelui om care a fost“. „Nu am niciun dubiu că, dacă Turing ar fi trăit mai mult de 41 de ani, strălucirea lui internaţională ar fi fost atât de importantă încât ar fi fost făcut cavaler din timpul vieţii”, scrie acesta.
Scrisoare către MI5
Alan Turing, o victimă a prejudecăţilor din Marea Britanie, din anii ’50 Foto: AFP
O scrisoare a fost trimisă şi serviciilor secrete britanice, MI5, cerându-le divulgarea tuturor informaţiilor despre moartea lui Turing.
Născut în 1912, Alan Turing, matematician genial, a studiat la King’s College din Cambridge. În 1936, este distins cu premiul Smith pentru lucrările sale asupra probabilităţii. În acelaşi an, Turing stabileşte bazele conceptuale ale computer