Criza nu a diminuat onorariile obţinute de artiştii imigranţi. Mulţi dintre artiştii români din capitala Peninsulei câştigă încă bani frumoşi din munca lor, deşi madrilenii au fost grav afectaţi de criza economică. Citeşte şi:
Braşov: Cărţile din bibliotecă, sursă de venit pe perioada de criză
Majoritatea artiştilor români din Madrid se pot întreţine singuri din pictură, sculptură şi muzică, lucru care acasă, în România, era destul de dificil de realizat. Potrivit statisticilor, după Paris, Madrid este oraşul în care trăiesc cei mai mulţi iubitori de artă şi artişti.
Din căruţaş a ajuns sculptor
Mircea Maghiaru (60 de ani), originar din satul Simileasca (judeţul Buzău), a fost căruţaş toată viaţa, dar sculptura a fost marea sa pasiune. În urmă cu şapte ani, el s-a mutat la Madrid, împreună cu familia. Bărbatul sculptează pe strada Alcala, de la 10.00 şi până seara târziu.
El face şi picturi pe lemne pe care le găseşte la gunoi. Uneori, foloseşte materialele făcute cadou de un prieten. „Nu mă îmbogăţesc din vânzarea lucrărilor mele, dar pot plăti chiria şi cheltuielile lunare. Din cauza crizei economice, soţia şi copiii mei nu şi-au găsit locuri de muncă stabile, aşa că trăim toţi din banii pe care îi câştig eu. În funcţie de mărime, vând o sculptură cu sume cuprinse între 20 şi 600 de euro”, a declarat Mircea Maghiaru.
Alexandru Belemuski câştigă din lecţiile particulare de pian
Alexandru Belemuski (21 de ani), originar din Giurgiu, s-a mutat la Madrid în urmă cu nouă ani, împreună cu familia. În prezent, el este student în anul al II-lea la Conservatorul de Muzică din Zaragoza. „Un artist poate să trăiască din muzică. Eu dau lecţii particulare de pian, la preţul de 20 de euro pe oră. Am cinci elevi şi câştig în jur de 800 de euro pe lună. Îmi acopăr cheltuielil