Aproape 100 de tinere sub 16 ani din Oradea au născut în primele opt luni ale anului. Numărul minorelor care au adus pe lume bebeluşi a crescut faţă de anul trecut Cazurile fetelor care nasc sunt raportate Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. „Anul acesta, în maternitatea Oradea au născut 99 de minore de şi sub 16 ani, cu şase mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus asistentul social Adriana Spiţa. „Nu monitorizăm tinerele cu vârste între 16 și 18 ani, pentru că ele au dreptul legal să se căsătorească”, a explicat asistentul social. Cele mai multe dintre tinere sunt la prima sarcină. Aproximativ 25 la sută sunt la a doua sau a treia naştere. Aproape trei sferturi dintre fete sunt de etnie romă şi vin de la sate. Celelalte, românce şi unguroaice, provin din mediul urban. Autorităţile nu pot monitoriza însă numărul avorturilor provocate la minore. În procent de 80 la sută, mamele minore îşi păstrează bebeluşul, în timp ce celelalte îl abandonează în maternitate.
O sarcină are efecte negative asupra minorei
„Avortul nu este o soluţie bună nici pentru o femeie adultă. Dar nici sarcina nu este un lucru fericit pentru fetiţe”, a afirmat doctorul ginecolog Tiberiu Pop din Oradea.
„Este o adevărată tragedie: copiii nasc copii din cauza lipsei educaţiei sexuale şi a promiscuităţii sexuale”, a mai spus ginecologul. Soluţia doctorului este educaţia. „Cred că se impune elaborarea unor programe de educaţie sexuală și planificare familială, de conştientizare a efectelor negative ale sarcinii asupra sănătăţii fizice şi psihice a minorelor”, a explicat Pop. Psihologii spun că, dacă din punct de vedere fiziologic, unele fete sunt dezvoltate şi pot naşte, ele nu sunt încă pregătite psihic pentru a îngriji şi creşte un copil.