"Presa din Romania nu mai joaca un rol pozitiv in formarea opiniilor politice... Trusturile media controlate de Sorin Ovidiu Vintu, Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si-au coordonat, in 2009, atacurile impotriva lui Traian Basescu... Strategia televiziunilor consta in reducerea interesului pentru politic, lucru pe care l-au si reusit la alegerile parlamentare din 2008, cand mai putin de 40% din electorat s-a prezentat la urne... Jurnalismul de investigatie a fost ingropat".
Concluziile apartin, cu subiect si predicat, prestigiosului institut de consultanta politica Oxford Analytica si au fost emise in cadrul studiului "Influenta trusturilor de presa in batalia pentru putere".
Ele nu vin insa decat sa confirme ceea ce se vede cu ochiul liber, zi de zi, pe ecrane.
Practic, in acest an electoral, nu exista niciun proiect cat de cat viabil si interesant, nicio dezbatere autentica, consistenta si utila, desi un moment mai prielnic pentru asa ceva decat criza nu cred sa existe.
Campania se consuma exclusiv pe axa moguli - Traian Basescu, razboiul este dus pe viata si pe moarte, iar munitia este de-o murdarie fara seaman, un arsenal impresionabil de intoxicari, fumigene, denigrari, fara verificare, fara probe. A devenit greu chiar si pentru un om cat de cat informat sa discearna intre adevar si minciuna, intre temele reale si cele inventate.
Restul candidatilor stau grupati in plasa televiziunilor de stiri profitand, dupa cat se pricep, de campaniile lansate de acestea.
Mecanismul discrediteaza grav nu numai viata politica romaneasca, ci si presa. Ma indoiesc ca exista multe categorii profesionale mai dispretuite de romani decat jurnalistii si pe buna dreptate.
Independenta nu mai este posibila decat la anvergura mica. Pe masura ce aceasta creste, miza este si ea mai mare, banii mai multi, si