Profesorii suplinitori au aşteptat ore întregi în curtea Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru a participa la sedinţa publică finală de distribuire a posturilor vacante din învăţământul braşovean. Încă de la primele ore ale dimineţii, profesorii sosiţi din tot judeţul s-au îmbulzit pentru a prinde un loc cât mai aproape de casă. Şedinţa publică a fost dedicată detaşărilor, adică dascălii care nu au fost mulţumiţi de postul obţinut au avut şansa de a alege unul navetabil sau au ales varianta fracţionării, adică să presteze un număr de ore la şcoli diferite, pentru a-şi întregii norma.
Distribuirea posturilor s-a făcut în funcţie de nota pe care au luat-o la examenul de titularizare. Pentru că salariul oricum este mic, profesorii au vânat măcar un post prin apropierea localităţii de rezidenţă şi norma întreagă, ca să nu bată drumul de la o şcoală la alta.
Uite postul, nu e postul
În unele situaţii, însă, profesorii s-au trezit cu surprize neplăcute. Cei care au avut şansa să „negocieze“ un post similar aşteptărilor în sedinţa publică trecută, s-au trezit fie că postul cu pricina nu mai există, fie că a fost ocupat de altă persoană.
„ Am primit post de învăţătoare la o şcoală şi m-am trezit că nu mai este liber. Motivele au fost că nu s-au strâns efctive de elevi necesare, schimbările neaşteptate din cadrul şcolilor comasate sau s-a renunţat la unele posturi. Inspectoratul Şcolar ne-a asigurat, totuşi, că nu vom rămâne fără loc de muncă “, ne-a spus o candidată la suplinirea unui post de învăţător, care a dorit să rămână anonimă. Candidaţii au concurat pe mai puţin de 300 de posturi detaşabile.
Comasarea e de „vină“
După toate aparenţele proiectul de reaşezare a reţelei şcolare, derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean în acest an a dus la o serie de efecte nefaste pentru profesori. Însuşi in