O malformaţie congenitală sau o boală genetică pot afecta creierul fără ca tu să poţi controla acest lucru. Însă ştiai că şi lipsa de afecţiune, viaţa la oraş şi Internetul pot duce la alterarea funcţiei cerebrale? Numeroşi factori pot duce la degradarea creierului şi la apariţia unor boli la acest nivel, cum ar fi atacul vascular cerebral, tumorile sau demenţa.
Astfel, orice tip de traumatism fizic, anumite infecţii sau boli care împiedică oxigenarea sau alimentarea corespunzătoare cu sânge a creierului au un impact negativ asupra funcţiei cerebrale. Însă numeroase cercetări au demonstrat că sănătatea creierului poate fi afectată şi de problemele cu care te confrunţi în viaţa de zi cu zi.
Internetul duce la deficit de atenţie
Este adevărat că navigarea pe Internet accelerează procesul de învăţare şi stimulează creativitatea. Dar, dacă petrecem mai mult de şase ore pe zi în faţa monitorului, ne putem confrunta cu o alterare a funcţiilor creierului. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat la Universitatea UCLA din SUA, care a demonstrat că persoanele, şi în special copiii, care sunt „bombardaţi” cu informaţii on-line sunt mai predispuşi către deficit de atenţie.
Specialiştii spun că acest lucru se întâmplă deoarece repetarea unor activităţi duce la intensificarea unor circuite neuronale şi la neglijarea altora. Astfel, de exemplu, obişnuinţa de a trimite mesaje scrise creşte aptitudinile de filtrare a informaţiilor şi de luare a deciziilor, dar scade aptitudinile de comunicare verbală, de interpretare a expresiilor emoţionale şi a limbajului trupului.
Fumatul şi sforăitul duc la leziuni cerebrale
Fumatul poate cauza atacuri cerebrale minore, ce au drept consecinţă leziuni la nivelul creierului care pot duce la apariţia bolii Alzheimer, arată un studiu american recent. Astfe