Washingtonul reanalizează strategia de pe front pe măsură ce americanii contestă conflictul.
Conflictul din Afganistan se transformă treptat într-o piatră de moară legată de gâtul administraţiei Obama, pe măsură ce situaţia se agravează pe front, iar opinia publică din Statele Unite se pronunţă tot mai vehement împotriva războiului care va intra în curând în al nouălea an.
Potrivit unui sondaj dat publicităţii în urmă cu câteva zile, şase din zece americani se opun misiunii militare din Afganistan, mai ales după bilanţul-record al victimelor înregistrat în august, când 51 de militari mobilizaţi de Pentagon şi-au pierdut viaţa în confruntările cu talibanii. Liderul de la Casa Albă, chiar dacă se bucură în continuare de o cotă ridicată de popularitate, pierde însă sprijin din toate punctele de vedere, indiferent dacă este vorba de chestiuni interne sau externe.
Măsura clasică - suplimentarea trupelor
Avertismentul lansat, luni, de generalul Stanley McChrystal, comandatul celor 103.000 de militari NATO de taşaţi în Afganistan, privind ineficienţa strategiei aplicate pe front, a tulburat apele la Washington. Consilierii de la Casa Albă privesc cu suspiciune o eventuală nouă măsură de suplimentare a trupelor, de teama unor repercusiuni politice, în special în rândul Partidului Democrat. Secretarul Apărării, Robert Gates, care se va întâlni săptămâna viitoare cu Barack Obama pentru a discuta despre concluziile sumbre avansate de McChrystal, ar putea înclina balanţa în favoarea unei astfel de măsuri, deşi iniţial o privise cu suspiciune. El motiva atunci că o suplimentare semnificativă ar da impresia afganilor că SUA devin o forţă de ocupaţie.
„Nu cred că războiul scapă printre degetele administraţiei”, a declarat şeful Pentagonului, citat de Reuters, încercând să afişeze o umbră de optimism. Dar a subliniat c