Opinia publică şi partidele politice au aşteptat cu interes rezultatele alegerilor de duminica trecută din landurile Turingia, Saxonia şi Saar, deoarece ele reprezintă un indicator pentru orientarea electoratului la alegerile federale din 27 septembrie. Surpriza constă în faptul că partidul Die Linke (“Stânga”), condus de Oskar Lafontaine, fost preşedinte al Partidului Social-Democrat (SPD), a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de voturi.
Cu 10 ani în urmă, Lafontaine a intrat în conflict cu cancelarul Gerhard Schröder şi şi-a dat demisia. A luat cu el o serie de social-democraţi nemulţumiţi şi a înfiinţat o nouă formaţiune, prin alianţa cu Partidul Socialist (PDS), urmaşul PSUG, partidul unic din fosta RDG. În Saar, de unde este originar Lafontaine, Die Linke a obţinut cu 9 procente mai mult faţă de alegerile din 2005.
Partidul Creştin-Democrat (CDU) al cancelarului Angela Merkel au pierdut voturi şi în Turingia, dar au câştigat detaşat în Saxonia.
Aceste evoluţii au generat comentarii, potrivit cărora la alegerile federale, CDU va suferi pierderi serioase, slăbind şansele lui Merkel de a obţine un nou mandat de cancelar.
Femeile, solidare cu Merkel
Dacă analizăm însă realitatea cotidiană din Germania, unde actuala criză economico-financiară pare să nu afecteze încă starea de spirit a populaţiei, este puţin probabil ca CDU, alături de CSU – partidul-soră din Bavaria, să-şi piardă rolul de lider la nivel federal.
Angela Merkel dispune în continuare de o popularitate incontestabilă, cu mult peste cea a contracandidatului social-democrat, Frank-Walter Steinmeier. Simplul fapt că este femeie îi aduce voturi masive. Electoratul feminin va fi, în cea mai mare parte, solidar cu ea. Analiştii iau în considerare două scenarii.
Primul, o alianţă a CDU cu Partidul Liber