La 6 iunie a.c. sugeram, în cadrul acestei rubrici, o metamorfoză necesară, generată, în mod obiectiv, de încremenirea în proiect a unor temporari diriguitori ai aparenţelor din lumea rezerviştilor militari.
Concret, semnalam că: "Ar fi momentul ca Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România - condusă de generalul Bartolomeu Constantin Săvoiu, secondat de generalul Mihaiu Mărgărit - să preia rolul de integrator şi portdrapel al rezerviştilor postdecembrişti. Sunt profesionişti care au văzut cum este respectată demnitatea militară în statele membre ale NATO. Acolo nu reuniunile mimate pentru uzul unor orgolii pasagere, ci intervenţiile liderilor militari în rezervă, cu autoritate profesională, deblochează situaţiile de criză.
Nu oricum! Ci cu soluţii bazate pe expertize luate în calcul de oficialii din ministerele de Resort". Iată că, în această săptămână, conducerea asociaţiei s-a reunit pentru a discuta unele mutaţii inteligente pe tabla de şah a propriilor deziderate. Aşa a fost creat Consiliul Seniorilor, din care fac parte generalul Constantin Degeratu, primul şef al Statului Major General instruit la un colegiu aliat, Mihail Popescu, sub comanda căruia Armata României a intrat în structurile euroatlantice, generalii Ion Gurgu şi Aurel Mihalache, alţi rezervişti.
S-a instituit un Consiliu de Direcţie, format din cadre militare trecute în rezervă în ultimii ani, care au trăit etapele dificile ale restructurării armatei şi au conlucrat cu aliaţii în comandamentele NATO şi în teatrele de operaţii. Pentru implicarea sa, cu succes, în concretizarea unor proiecte iniţiate la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice a fost cooptat în consiliu şi preşedintele Fundaţiei Eurisc, Liviu Mureşan, a cărui expertiză este preţuită la Bruxelles. Au mai fost aleşi trei noi vicepreşedinţi, mandataţi special să relanseze dialogul cu societatea