S-a jucat cu modalităţile de exprimare în proză şi a adunat textele în primul său volum, „Libertate, povară scumpă“, la care a lucrat câţiva ani.
Absolventă a Liceului „Mihai Eminescu“, Anca Matcovschi se consideră atrasă de cuvânt şi de formele pe care acesta le poate lua. A colaborat şi a coordonat revista şcolii, dar a scris şi la „Opinia Studenţească“.
Prin clasa a XI-a început să scrie textele adunate între coperţile volumului „Libertate, povară scumpă“, apărut în această vară. „A fost o perioadă creativă“, îşi aminteşte tânăra. Anca Matcovschi consideră că textele scrise în acea perioadă sunt atent lucrate. „Toate textele sunt imaginate, cele care ilustrează o întâmplare. În unele, am încercat să exprim sentimente prin imagini sau printr-o rimă. Textele scrise de mine sunt foarte migălite, le-am modificat de foarte multe ori. Tot ce am scris a fost pe hârtie, nu pe calculator, ceea ce m-a obligat să fiu mai atentă“, spune Anca. Textele din timpul liceului sunt caracterizate de tânără ca fiind „experimente literare“. „M-am jucat cu frazele. Totul porneşte de la un joc de cuvinte, de la o imagine ori de la un concept“, explică Anca.
Volum dedicat bunicilor
Tânăra a crescut în preajma bunicilor Ion şi Zela Maria Condre, cărora le-a dedicat volumul „Libertate, povară scumpă“ şi consideră că aceştia au reprezentat punctele sale de reper. A fost sprijinită să scrie de bunica sa, care i-a fost alături tot timpul. „Ea a văzut primele mele texte, ea m-a îndemnat şi mă îndeamnă să scriu“, afirmă Anca.
În prezent, Anca Matcovschi este studentă la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), în anul II. Consideră că alegerea carierei a avut considerente pragmatice. „Am avut trei opţiuni: FEAA, Arte sau Jurnalism. În ultimul moment, după ce m-am pregătit pentru Arte, am optat pentru Marketing şi deja muncesc la