Istoricul Marius Rotar, cercetător la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este autorul primei lucrări din istoriografia românească dedicată morţii.Acesta a scris lucrarea „Moartea în Transilvania în secolul XIX”, o carte de 946 de pagini. De asemenea, a publicat 35-40 de articole de specialitate în publicaţii ştiinţifice din ţară, dar şi din Statele Unite ale Americii, Italia, Anglia şi Germania.
Abordare inedită a istoriei
Marius Rotar consideră că şansa tinerilor istorici este abordarea unor subiecte care au fost puţin sau chiar deloc cercetate de ceilalţi istorici români.
Cercetările sale sunt îndreptate asupra unor teme pe care mulţi le consideră cel puţin exotice. Istoricul, care din anul 1998 trăieşte la Alba Iulia, a început să scrie despre felul în care era percepută moartea, chiar din facultate.
„Poate din teribilism la acel moment m-am oferit să fac o lucrare de licenţă despre atitudinea în faţa morţii în secolul XIX, în Transilvania. Mai apoi am continuat masterul pe aceaşi temă iar în 1999 am finalizat lucrarea de doctorat”, a spus Marius Rotar.
Cartea tratează, în principal, ritualurile practicate de comunităţile din Transilvania, dar şi percepţiile acestora în faţa morţii. Sunt prezentate şi percepţiile, de la vremea respectivă, despre sinucidere, dar şi modul cum era abordată pedeapsa cu moartea. Istoricul a abordat şi alte teme precum dependenţa de alcool de-a lungul istoriei sau istoria crematoriilor.
„Astfel de teme sunt cunoscute de mai mult timp în străinătate. Am participat adesea la conferinţe internaţionale pe aceste teme organizate în toată lumea”, a precizat albaiulianul.
De altfel istoricul va prezenta săptămâna viitoare în Anglia, în cadrul unei conferinţe internaţionale, un material despre istoria crematoriilor în România. A reuşit să organizeze, în