Doar 24 de asociaţii din 234 au depus cereri pentru reabilitare, dar anul acesta îşi pot lua gândul de la asta. Sibienii care au sperat că îşi vor izola termic apartamentele anul acesta, cu bani de la guvern, dar în prag de iarnă află că s-au agitat degeaba. Deşi asociaţiile de locatari au urmat procedurile cerute de Ordonanţa Guvernului privind Programul de Reabilitare Termică, potrivit primarului Sibiului sunt slabe şanse ca anul acesta să se mai facă ceva, mai ales că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a pierdut fonduri la ultima rectificare de buget.
“Procedura de alocare a banilor se face după o schemă ştiută doar de minister” a spus Johannis, sceptic faţă de alocarea unor fonduri pentru reabilitarea termică în acest an.
Pe de altă parte oamenii care au vrut să intre în program sunt nedumeriţi ce se întâmplă. “Am hotărât şi noi cu asociaţia să intrăm în program dar văd că nu se mai întâmplă nimic. Am întrebat la Primărie şi mi-au spus că mai bine ne facem pe banii noştri, decât să aşteptăm. Eu aş face pe banii mei, dar oare se decontează mai încolo când vin fondurile?” se întreabă Simion Solomon, un sibian care a semnat pentru ca Asociaţia din care face parte să participe la progrumul de reabilitare termică, prin care asociaţiilor le-ar reveni doar o cotă de 20 la sută din totalul lucrărilor, restul fiind de la bugetele locale şi de stat.
Alţii reabilitează
Reprezentanţii Primăriei spun că Sibiul a urmat toţi paşii ceruţi de ordonanţa guvernului şi nu înţeleg cum de în alte judeţe s-au alocat bani atât de repede.
Sibiul este unul dintre cele sapte judeţe din ţară care nu au avut bani alocaţi pentru acest program până acum. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a publicat pe pagina sa de internet sumele allocate fiecărui judeţ, totalul fiind de 360 de milioane de lei. La Braşov de exemplu, reabilitare