Lunar, zeci de mămici alepează la serviciile medicilor gincologi
Mulţi dintre copiii care vin pe lume la Materninatea Ploieşti deja au celule stem depozitate la firmele specializate din ţară
Dacă în urmă cu câţiva ani recoltatea celuelor stem era o practică de care medicii nici nu auziseră, acum, ginecologii ploieşteni spun că a devenit o rutină.
Asta pentru că, lunar, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, aproximativ 40 de mămici apelează la serviciile medicilor pentru recoltare.
Mai multe bănci de celule
„În ultima vreme tot mai multe firme specializate care au văzut că solicitările sunt foarte dese la noi au venit să-şi prezinte ofertele.
Sunt în jur de patru firme din ţară cu care pacienţii trebuie să încheie un contract pentru a păstra celulele, în condiţiile în care noi nu facem decât recoltarea”, spune managerul spitalului, medicul Călin Boeru.
Beneficiari direcţi
Acesta este de părere că, fiind o procedură simplă, care poate fi făcută atât la naşterile normale cât şi la intervenţiile cezariene, ploieştenii ar trebui să profite din plin de aceste tehnici moderne.
Celule stem recoltate la naştere şi depozitate într-o bancă de celule, vor putea fi folosite în cazurile unor boli sau maladii grave, pentru a asigura tratamente eficiente copiilor, indiferent de vârsta acestora, chiar şi atunci când ei au devenit adulţi.
Mai multe naşteri
Faţă de anul trecut, numărul mamelor care solicită recoltarea celulelor a crescut cu cel puţin 30%, însă, potrivit medicilor chiar şi nunmărul de naşteri este acum mai mare.
„Faţă de anul trecut naşterile sunt în creştere, am avut chiar şi zile cu 30 de copiii aduşi pe lume la spitalul nostru. Aproximativ 70% dintre tinerele mame nasc normal, recoltarea fiind valabilă inclusiv în cazul naşterilor peridurale”, mai spune medicul.
Singura