Deloc modest, conştient de valoarea sa, pictorul târgumureşean este un perfecţionist care, mai ales în ultimii ani, caută transcendenţa Temperamental, plin de umor şi vitalitate, la 80 de ani pictorul Kedei Zoltan e un om care ţine pasul cu vremurile; se informează pe toate canalele posibile, lucrează pe calculator, corespondează pe email.
„Poeziile şi lucrările de pictură mi-au apărut într-o publicaţie electronică din Toronto. E mult mai uşor să scriu textul pe computer decât cu maşina de scris”, afirmă artistul. În anii 50 familia sa a fost ridicată de comunişti şi adusă la Târgu Mureş, iar tânărul Zoltan nu a mai putut face facultate, neavând origine sănătoasă. „Am predat la Zetea, în satul Corund, unde am înfiinţat, ca învăţător, primele clase primare pentru ţigani din România. Apoi, reabilitat fiind, am reuşit la
Universitate, la Andreescu la Cluj dar n-am urmat-o pentru că nu mă puteam întreţine”, îşi aminteşte Kedei Zoltan.
Lucrări răspândite în toată lumea
Prima sa expoziţie a avut-o în 1967, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, iar ultima a fost în 1999 când a împlinit 75 de ani. „Chiar dacă lucrez şi acum, am decis să nu mai expun, să nu mai particip la tabere de pictură. Omul trebuie să ştie când să se oprească…”, afirmă artistul, care niciodată nu a pictat la comandă.
Cea dintâi expoziţie peste hotare a avut-o în New York, în 1980, fără ştirea autorităţilor comuniste, lucrări de grafică pe care un colecţionar din Ungaria a reuşit să le treacă peste graniţă. A mai expus la Budapesta, şi tot în Ungaria la Hatvan împreună cu băiatul său (şi el pictor profesionist), la Debreţin şi Szolnok, dar şi la Paris. Lucrările sale sunt răspândite în zeci de locuri din lume, de la New York la Tokio, dar şi în ţară.
Transcendenţa, tema principală
În atelierul său din Cetetea mediev