Asociaţia Berarilor Belgieni în colaborare cu municipalitatea Bruxelles a organizat a 11-a ediţie a Weekendului Berii Belgiene. Evenimentul are loc în zona Grand Place, în primul weekend din luna septembrie. La ediţia din acest an cei peste 50.000 de vizitatori au putut degusta peste 250 de feluri de bere, realizate de 44 de producători de bere belgieni.
Intrarea a fost liberă, însă cum mai fiecare vizitator a dorit să şi deguste diversele soiuri de bere, fiecare persoană putea primi bere în schimbul unui număr de capace de sticlă de bere pe care le putea achiziţiona la preţul de 1 euro/capac, condiţia fiind să cumpere cel puţin 5 capace. Preţul unui pahar de bere a variat între 2 si 5 capace, în funcţie de calitate, marcă şi tip de bere cumpărată, transmite Agerpres.
Piaţa belgiană oferă o largă varietate de tipuri de bere, de la cele trapiste la cele cu arome de fructe sau de la clasicele Pils la berea albă.
Renumită în întreaga lume şi specifică Belgiei este berea trapistă, care în mod tradiţional a fost produsă în abaţii. Merită menţionat că nu există decât 6 mărci de bere trapistă produsă în Belgia - Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren şi Achel - unele dintre acestea prezente şi pe piaţa românească. Nicio altă bere nu are autorizaţia de a purta menţiunea "trapistă". Aceste tipuri de bere sunt protejate legal şi poartă menţiunea "produs autentic trapist", ceea ce le garantează autenticitatea.
Principiul berii trapiste, una dintre cele mai scumpe beri, este acela că este fabricată în interiorul aceleiaşi abaţii, pe parcursul întregului proces tehnologic. În abaţiile din Belgia se mai produc, tradiţional, diverse soiuri de brânză, pâine şi chiar legume şi fructe. La început călugării din abaţiile belgiene produceau pentru subzistenţă, dar cu timpul activitatea a căpătat un caracter lucrativ. @N_