Ambasadorul francez la Bucureşti, Henri Paul, crede că nu mai există motive ca România să fie "prost tratată" la împărţirea portofoliilor în Comisia Europeană. Deşi a înregistrat progrese, "lupta împotriva corupţiei în România încă nu s-a terminat, din păcate", apreaciză Henri Paul. Domeniile comune dintre Franţa şi România : agricultura, energia. Prezenţa întreprinderilor mici şi mijlocii franceze în România ar putea fi mai mare.
Într-un interviu acordat RFI România, Henri Paul consideră că postul de comisar pentru multilingvism a fost un "premiu de consolare" pentru România şi speră ca în viitoarea Comisie, România să fie "bine tratată".
Ambasadorul Franţei spune că este "pozitiv" faptul că Bucureştiul a anunţat deja ce portofoliu doreşte şi că a desemnat un candidat. El mai declară că relaţia dintre Franţa şi România este astăzi cea mai bună relaţie posibilă, asta şi pentru că Traian Basescu şi Nicolas Sarkozy se înţeleg bine, au stiluri foarte apropiate şi vederi asemănatoare în ceea ce priveşte viitorul Europei.
Rep : Acum câteva zile, preşedintele român, Traian Băsescu a ţinut un discurs în care a vorbit de mai multe ori despre Franţa, care a devenit partenerul cel mai solid al României în cadrul Uniunii Europene. Cum se vede de la Paris relaţia franco-română ?
H.P. : În primul rând este vorba despre o relaţie personală între Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy, o relaţie care este foarte bună. Cei doi preşedinţi se înţeleg bine, au stiluri foarte apropiate. De asemenea, au vederi foarte asemănătoare în ceea ce priveşte viitorul Europei. După cum o spunea şi Traian Băsescu atunci când a venit de 14 iulie aici, la ambasada Franţei, relaţia dintre Franţa şi România este cea mai bună relaţie posibilă.
Rep : Vorbiţi despre o relaţie foarte bună între cei doi preşedinţi, dar care sunt domeniile în care Franţa şi România au interese comune