Lingviştii susţin că problema limbii moldoveneşti este una falsă. Somităţi în materie din întreaga Europă susţin că promovarea limbii moldoveneşti se face pe bază politică.
Profesorii şi cercetătorii lingvişti prezenţi la Baia Mare la cel de-al XIX-lea congres al Atlasului Lingvistic de limbi romanice susţin la unison că limba moldovenească nu există. „Este o problemă falsă pentru că nu este nicio dificultate de înţelegere între românii din cele două părţi lae Prutului”, a declarat Profesor doctor Nicolae Saramandu, director adjunct al institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan- Al Rosetti” al Academiei Române şi vicepreşedinte al Atlasului Lingvistic Romanic. „Dialectul moldovenesc face parte din dialectul moldovenesc vorbit în România, iar la nivelul limbii literare se vorbeşte aceeaşi limbă”, a adăugat Saramandu.
Limba română este cea mai unitară limbă romanică
Ca orice noţiune, limba este o unitate în diversitate. Potrivit declaraţiilor profesorului universitar doctor, Vasile Pavel care este cercetăror ştiinţific principal la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe Moldova, „Limba română este mai unitară, cu mult mai unitară decât orice altă limbă romanică”, a arătat acesta. „În declaraţia de independenţă a Republicii Moldova din 1991, e spus că în Republica Moldova limba vorbită şi scrisă este limba română”, a adăugat Pavel. „În limba română există diferenţieri în spaţiu numite graiuri sau dialecte ceea ce este caracteristic pentru orice limbă”, a declarat Maria Giuseppa Cossu, profesor universitar doctor la Universitatea din Cagliari, Italia.
Nu există diferenţe
Singura ţară romanică unde sunt recunoscute oficial trei limbi oficiale şi unde pot fi sesizate şi diferenţe de scriere, morfologie şi gramatică este Spania unde sunt acceptate,, este drept că de dată destul de recentă, catalana, galiciana şi spaniola.