Pierderile de lichide şi minerale prin transpiraţie în timpul antrenamentelor reprezintă pentru cei mici un pericol. Cum pot fi preîntâmpinate aceste neajunsuri arată specialiştii americani de la Universitatea din Connecticut. Cercetătorii de la Universitatea din Connecticut au studiat de mai mult timp modul în care se hidratează copiii care practică sportul de performanţă în cantonament. Ceea ce au descoperit a fost faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani nu beau destule lichide. Mai mult, cercetătorii au constatat că cei mai mulţi copii din aceste tabere de antrenament suferă de fapt de diverse grade de deshidratare.
Pe parcursul a patru zile de antrenament, copiii aflaţi în studiu s-au deshidratat. Acest fapt a fost constatat prin măsurarea concentraţiei urinare şi pe baza scăderii în greutate. Deshidratarea s-a produs în ciuda faptului că tinerii aveau acces la lichide, în fiecare sesiune de antrenament. Până la sfârşitul sezonului, între 50 şi 75% din cei 128 de copii studiaţi au fost afectaţi, cel puţin „într-un mod semnificativ” de deshidratare, iar în 25-30% din cazuri, aceasta a fost calificată de specialişti drept „gravă”.
Deşi studiile arată că sportivii prepuberi transpiră, în medie, mai puţin decât adulţii, pierderile lor de apă sunt mai periculoase, deoarece ei cântăresc mai puţin decât un adult, chiar şi pierderile mici de apă sunt amplificate. „O scădere a masei corporale chiar şi de 1 sau 2% prin transpiraţie scade performanţele aerobe la vârsta de 10-12 ani”.
Copiii uită să bea apă
Alte studii arată că, în general, copiii pur şi simplu nu beau apă, chiar dacă au la îndemână lichide. Studii mai vechi, efectuate de cercetători canadieni, au demonstrat faptul că în timpul exerciţiilor de ciclism, cu durata de 90-180 de minute, copiii s-au deshidratat progresiv, iar temperaturile