România a importat, în primele cinci luni ale anului, o cantitate de 7.743 de tone de carne de vită, în timp ce exporturile au fost de peste 11 ori mai mici, totalizând doar 690 de tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). Pe de altă parte, în perioada menţionată au fost importate doar 108 tone de animale în viu pentru sacrificare, dar au plecat către pieţele externe de aproape 60 de ori mai multe animale, respectiv 6.402 tone.
În anul 2008, importurile totale de carne de bovine (inclusiv animale vii) au fost de 13.000 tone, în creştere cu 2.300 tone faţă de 2007, dar în scădere faţă de anii 2005 şi 2006.. Anul trecut, exporturile României de carne de bovine şi animale vii au totalizat 24.300 tone, 31.400 tone în 2007, 23.800 tone în 2006 şi 18.400 în anul 2005.
Potrivit datelor MAPDR, consumul intern de carne de bovine a scăzut anual în perioada 2005-2008 de la 200 de tone în urmă cu patru ani, la 142 de tone în 2008.
De asemenea, a scăzut şi importul de carne de vită în consumul intern, de la 14 la sută în anul 2005, la 9 la sută anul trecut, dar cu un vârf în anul 2006 de 24 la sută.
România deţinea la 31 iulie 2009 un efectiv total de bovine de 2.636.000 capete, 35 la sută din numărul total de vaci fiind reprezentat de rasa Bălţată Românească - tipul Simmental, rasă care se pretează foarte bine pentru producţia de carne.
În ceea ce priveşte producţia totală de carne de vită, aceasta a depăşit 163.200 tone (carne în viu), la finele lunii iulie 2009, animalele sacrificate totalizând 492.700 capete de bovine, cu o greutate medie de 331 kg/animal.
Datele MAPDR arată că în anul 2008, comparativ cu anul 2007, numărul total de bovine sacrificate a înregistrat o scădere cu 7,5 la sută (1,116 milioane capete), iar producţia totală