Din cauza cererii mari şi a lăcomiei băncilor, dobânzile percepute la noi sunt de două trei ori mai mari faţă de cele practicate în alte ţări UE. Sursa: Shutterstock
Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, românii au sperat că se vor bucura de beneficii similare cu cetăţenii statelor occidentale: salarii mai mari, preţuri mai mici, dar şi credite mai ieftine. Speranţele sunt insă departe de a se transforma în realitate. La creditele ipotecare, dobânda medie în Franţa este 3,91% pe an. În România - aproape 8%. Un român care trece acum pragul unei bănci şi întreabă de un credit de nevoi personale va afla că împrumutul îl va costa - în cel mai fericit caz - 8,58% pe an (la BCR) sau chiar 20,5% pe an (la Unicredit), potrivit datelor de pe www.conso.ro.
Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, românii au sperat că se vor bucura de beneficii similare cu cetăţenii statelor occidentale: salarii mai mari, preţuri mai mici, dar şi credite mai ieftine.
Speranţele sunt insă departe de a se transforma în realitate. La creditele ipotecare, dobânda medie în Franţa este 3,91% pe an. În România - aproape 8%. Un român care trece acum pragul unei bănci şi întreabă de un credit de nevoi personale va afla că împrumutul îl va costa - în cel mai fericit caz - 8,58% pe an (la BCR) sau chiar 20,5% pe an (la Unicredit), potrivit datelor de pe www.conso.ro.
Dacă adăugăm şi comisioanele, rezultă un cost anual între 14% şi 33%, în cazul unui împrumut de 5.000 de euro pe 3 ani. Costul mediu pentru acelaşi produs în UE era, în schimb, de 6,84%, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.
În Italia, ca acasă
Evident, şi în zona euro există variaţii mari. Austria - ţară unde îşi au sediul societăţile-mamă ale unora dintre cele mai mari bănci româneşti - este, alături de Finlanda, în topul statelor cu cele mai ieftine credite.