Starea de sfârşeală nu este provocată doar de lipsa somnului, ci şi de factori la care nici nu vă gândiţi.
Un studiu publicat pe site-ul medical în limba engleză WebMd face o trecere în revistă a celor mai importante cauze ale oboselii.
1. Nu dormiţi suficient.
Lipsa som nului este una dintre principalele cauze ale oboselii. Conform Institutului Naţional al Sănătăţii din SUA, 70 de milioane de americani suferă de insomnii. Dacă vă treziţi agitaţi în mijlocul nopţii, înseamnă că sunteţi prea obosiţi. Soluţia ar fi să dormiţi 7-8 ore în fiecare noapte
2. Apneea.
Din cauza acestei afecţiuni, respiraţia se opreşte de mai multe ori în timpul somnului, ceea ce duce la treziri repetate şi la oboseală. Trebuie să vă lăsaţi de fumat şi să utilizaţi dispozitive speciale care vă deschid căile nazale.
3. Nu vă hrăniţi sănătos.
Dacă vă începeţi ziua cu dulciuri, sângele va avea un nivel ridicat de zaharuri şi va circula foarte lent. Este bine ca la micul dejun să mâncaţi produse care conţin proteine şi carbonaţi, elemente ce se găsesc în principal în ouă şi în pâine şi vă conferă multă energie.
4. Suferiţi de anemie.
Apare atunci când corpul nu are suficiente celule roşii în sânge, care să transporte oxigenul necesar ţesuturilor şi organelor. Deficienţa de fier poate fi tratată cu medicamente, dar şi mâncăruri cu un conţinut bogat de fier, precum carne macră, ficat, peşte, fasole şi cereale.
5. Treceţi printr-o depresie.
Această afecţiune se manifestă şi prin dureri de cap, lipsa poftei de mâncare şi oboseală. Depresia poate fi combătută prin psihoterapie sau medicamente.
6. Nu ştiţi că aveţi hipotiroidism.
Când glanda tiroidă este puţin activă, metabolismul funcţionează încet, iar corpul uman este „moale” şi se îngraşă. Hormonii sintetici pot să regle