Maria reuşeşte să păstreze florile autohtone în atenţia timişorenilor, pe o piaţă asaltată de plantele exotice. Floarea soarelui, zambilele, narcisele şi liliacul cresc cel mai bine în grădina timişorencei Maria Mariciuc. Venită în capitala Banatului în urmă cu 35 de ani, Maria a început să planteze flori de grădină şi treptat a prins toate trucurile necesare unei culturi bogate de flori autentice.
„Acum am o grădină mare, plină de cârciumărese, ochiul-boului şi mai ales, floarea soarelui”, a spus Maria. Deşi s-a calificat ca pantofar şi mai apoi ca fochist, Maria a început să cultive flori încă de la venirea în Timişoara. A lucrat ani de zile în fabricile din oraş. În paralel cu munca zilnică a decoperit că îşi poate rotunji veniturile dacă îşi aduce florile la piaţă pentru a le vinde.
„Am început cu seminţe autohtone, iar acum plantez în fiecare an din seminţele făcute de florile mele”, a spus Maria. „Cultiv floarea soarelui tot din seminţele mele, de mai bine de zece ani”, a adăugat aceasta.
În pas cu moda
Pentru că gusturile timişorenilor se schimbă, iar tendinţele de pe piaţă la fel, Maria s-a adaptat cerinţelor clienţilor săi. „Nu mai putem păstra aceleaşi buchete ca acum 20 de ani, pentru aranjamentele moderne câştigă teren, aşa că suntem şi noi mereu în schimbare”, a spus florăreasa.
Iarna mărţişoare, vara flori
Dacă vara o găseşte pe Maria în piaţă, iarna o surprinde acasă, realizând mărţişoare originale. Maria găseşte cele mai inedite modele de mărţişoare, pe care le lansează pe piaţă la 1 Martie. La scurt timp după aceea, începe munca în grădină. „Sunt în picioare de la cinci dimineaţa, la zece seara”, a explicat Maria. „Nu e uşor să ai flori frumoase. Ele trebuie stropite, curăţate”, a adăugat aceasta. Maria este mereu plină de idei, aşa că buchetele sale iau naştere p