Cresterea restantelor poate duce la constituirea unor provizioane mai mari de catre banci in al doilea semestru pe fondul prudentei, insa daca provizioanele vor creste peste un anumit nivel pot sa afecteze solvabilitatea bancilor, apreciaza Serban Toader, senior partner KPMG Romania.
"In primele sase luni, provizioanele s-au majorat in mod semnificativ. De asemenea, anticiparile sunt ca acestea vor continua sa creasca si in urmatoarele sase luni. Faptul acesta se explica printr-un principiu important in contabilitate, si anume principiul prudentei. Impactul este in primul rand asupra profitabilitatii, insa daca provizioanele cresc peste un anumit nivel - de exemplu, 10-15% din portofoliul de credite - impactul ar putea fi si asupra solvabilitatii anumitor banci", a explicat Toader intr-un interviu acordat ZF.
Acest nivel ajunge in prezent la aproximativ 6% din portofoliul de credite.
In aceste conditii, majorarea ratei minime de solvabilitate - care masoara adecvarea capitalurilor detinute de banci la riscurile asumate - de la 8% la 10% este o decizie buna, in opinia reprezentantului KPMG. La jumatatea anului, indicatorul de solvabilitate se situa la un nivel confortabil, de 13,5%.
Valoarea provizioanelor constituite de banci a crescut in primul semestru cu 49%, la 11,3 mld. lei de la 7,59 mld. lei in decembrie 2008, in contextul cresterii alerte a creantelor restante si indoielnice. Socul puternic a aparut in primul trimestru, cand explozia provizioanelor a impins rezultatul net al bancilor la un minus de 50 mil. euro. Dupa sase luni, sistemul bancar a raportat un profit modic de 90 mil. lei.
Toader apreciaza ca bancile au dus creditarea la un nivel care sa aiba sens in actualul context economic, dupa strategiile de creditare permisive din trecut, si politicile de provizionare la un standard corect, lupta intre institutiile de cr