Vineri, 4 septembrie, a avut loc la hotelul Mariott a treia Conferinţă a liderilor spirituali musulmani din Balcani la care au participat reprezentanţi ai cultului musulman din Grecia, Bosnia Herţegovina, Albania, Macedonia, Muntenegru şi Slovenia. Liderilor spirituali musulmanili li s-au alăturat şi diplomaţii acreditaţi la Bucureşti din ţările arabe. Mesajul Muftiului Iusuf Muurat a fost unul de deschidere şi cooperare atât faţă de ţările arabe, cât şi faţă de Turcia. După conferinţa muftiilor din Balcani a urmat cina musulmană de Iftar, oferită de Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat la care au mai participat Ali Bardakoglu şeful Cultului Musulman din Republica Turcia şi totodată preşedintele Consiliului Muftiilor din regiunea Euro-Asia şi de ambasadorul Libiei, Mohammed El-Dib, decanul ambasadorilor din statele arabe, acreditaţi la Bucuresti. Întrevederea a fost onorată cu prezenţa şi de preşedintele Traian Băsescu. La finalul cinei de Iftar, Muftiul Cultului Musulman Iusuf Muurat ne-a acordat un interviu.
Reporter. Spuneţi-ne vă rog ce reprezintă sărbătoarea Ramazanului?
Iusuf Muurat. Luna Ramazan este cea de-a noua lună din calendarul islamic, este luna în care a început să fie revelat Coranul Cel Sfânt, luna milei şi a iertării. Allah ne-a poruncit să postim în această lună pentru a primi răsplata, binecuvântarea şi mila Lui.
Postul reprezintă unul din cei cinci stâlpi ai Islamului şi este o practică religioasă prin care îl slăvim pe Allah, abţinându-ne de la mâncare, băutură, fumat şi celelalte lucruri nepermise în timpul acestuia de la ivirea zorilor până la apusul Soarelui.
Rep. Ne puteţi face o caracterizare a situaţiei comunităţii musulmane din România. Problemele cu care se confruntă? Mulţi din musulmanii care trăiesc în mediul rural se confruntă cu o situaţie materială precară. Reuşeşte Muftiatul să