Despăgubirile pentru cei ale căror bunuri şi proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist se pot lăsa aşteptate mult şi bine, deoarece Guvernul intenţionează să modifice participaţiile, din cauza înfiinţării companiilor energetice la care Fondul Proprietatea este acţionar.
Fondul Proprietatea nu va mai avea acţiuni la companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de Jurnalul Naţional. Participaţiile cumulate ale Fondului Proprietatea la acestea valorau, la 31 decembrie 2008, 5,152 miliarde de lei, aproximativ 1,2 miliarde de euro la cursul Băncii Naţionale a României (BNR). Proiectul prevede la articolul 24 că "acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea la societăţile comerciale care se reorganizează potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi filialele lor, după caz se compensează în echivalent valoric cu acţiuni deţinute de statul român (...)", se arată în proiect. Alineatul al treilea spune şi el că participaţiile care se dau FP în compesare se aprobă prin hotărâre de guvern.
VAL DE PROCESE
Mircea Ursache, preşedintele AVAS, spune că, în cazul în care acest lucru se întâmplă, în ziua imediat următoare, statul va avea procese cu toţi cei 2.589 de acţionari minoritari ai FP. "Nu mi-a fost transmis acest proiect la nivel oficial. Eu înţeleg că odată depus capitalul social de un acţionar, el se transformă în acţiuni care sunt dematerializate. Proiectul trebuie să aibă corecturile de rigoare, deoarece se încalcă dreptul de proprietate al acţionarilor minoritari.
Companiile energetice sunt cel mai important activ al FP, nici nu suferă comparaţie", ne-a precizat Ursache. "De principiu este neserios şi dovadă de inconsitenţă să schimbi structura după ce există