Documentar. Atentatele de la 11 septembrie ne reamintesc nu doar de tragedia din SUA, ci şi de războiul declanşat în Afganistan la mai puţin de o lună şi de inamicii care nu au fost înfrânţi de coaliţia internaţională. După opt ani de lupte grele, talibanii şi militanţii Al-Qaida sunt mult mai puternici, şi şi-au extins câmpul de luptă în Pakistanul vecin, unde sunt sprijiniţi de localnici şi de armată. În primul rând este vorba de analfabetismul cronic şi de zecile de ani de guvernare deficitară şi de nedreptăţi. Majoritatea celor analfabeţi formează audienţa clerului care predică Islamul ca panaceu al tuturor relelor, dar şi ca un cod ultim al vieţii. Pentru că nu au cunoscut beneficiile unei guvernări eficiente, religia rămâne utopia şi opiumul lor.
Islamul a rămas spiritul călăuzitor pentru nivelul inferior al armatei, dar a pătruns şi în rangurilor superioare în epoca lui Zia-ul-Haq, pentru care cultivarea tendinţelor jihadiste în rândul oficialilor armatei a fost un mod de luptă împotriva armatei sovietice în Afganistan.
Talibanii au fost creaţi şi susţinuţi de generalul Naseerullah Babar - fost guvernator al Provinciei Frontierei de Nord-Vest (1975-1977), de unde era originar, apoi ministru de Interne (1993-1996) în al doilea guvern al lui Benazir Bhutto - pentru apărarea intereselor pakistaneze din Afganistan împotriva celor indiene şi pentru înlocuirea mujahedinilor. Armata şi agenţiile de informaţii din Pakistan au stimulat apariţia atitudinilor talibane sau jihadiste locale, cu scopul de a crea un instrument prin care să descurajeze orice potenţial avans indian.
Cine doreşte victoria talibanilor?
Poporul analfabet, victima guvernării deficitare şi a nedreptăţilor, doreşte în mod inconştient victoria talibanilor. Mai mult, părinţii săraci, care nu-şi pot hrăni copiii, îi trimit în şcolile religioase,