Artiştii se plâng că lumea nu vine nici măcar să le vadă lucrările şi reuşesc să-şi vândă tablourile din ce în ce mai rar.
În Botoşani sunt în prezent două galerii de artă: „Ştefan Luchian“, care aparţine Muzeului Judeţean, şi „City Gallery“, singura privată din oraş. Cu toate acestea, oamenii nu par interesaţi să investească în picturi şi nici măcar să treacă pragul galeriilor.
„Eu vreau să aduc aici şi publicul adult. Cei mici vin mereu, aduşi de şcoală“, spune Lucica Pârvan, managerul Muzeului Judeţean din Botoşani. Aceasta crede că expoziţiile de artă nu mai trezesc acelaşi interes ca înainte, cauza principală fiind şi faptul că secţiile de artă ale muzeului au stat ascunse mai mult timp. În 2008, numai 7.000 de oameni au mers să viziteze Galeriile de Artă „Ştefan Luchian“.
Un „Pallady“ în rate
„Cei mai mulţi vizitatori sunt în ziua vernisajului, când are loc deschiderea expoziţiei. În restul timpului, numărul scade, dar nu putem să zicem că am avut zile în care să nu fi fost niciun vizitator“, a mai spus managerul muzeului. Din cauza stării de degradare, galeria a intrat în renovare şi va fi redeschisă la începutul lunii viitoare. Cu o investiţie personală de 100.000 de lei, City Gallery asigură expoziţii cu vânzare pentru cunoscătorii de artă. Pictorul Corneliu Dumitriu, proprietatul galeriei, nu se plânge de câştigurile pe care le-a avut, însă mărturiseşte că acestea fluctuează de la lună la lună.
Majoritatea expoziţiilor sunt cu vânzare, drept urmare numărul vizitatorilor este mic, puţini fiind interesaţi să cumpere o operă de artă. „Au fost cupluri de pensionari care au cumpărat tablouri în rate. A fost un lucru înduioşător“, declară proprietarul City Gallery. Cel mai bine s-au vândut tablouri semnate de Theodor Pallady, Octav Băncilă, Ion Grigore sau Liviu Suhar. O soluţie s-ar prevedea în toamnă, odată cu redeschiderea Galeriil