Carmen-Elena Păduraru, magistrat de 15 ani, este judecător la Tribunalul Piatra Neamţ, instanţă care a decis să se ralieze acţiunii declaşate la nivel naţional. Păduraru avertizează că România este în pragul dictaturii- magistraţii au devenit o armată de funcţionari aflaţi la dispoziţa puterii Legislative şi Executive şi puterea Judecătorească nu mai există. Sursa: arhiva personala
1 /.
Protestul nu are ca scop principal salarizarea, ci recunoaşterea Puterii Judecătoreşti ca o putere reală în stat, susţine judecătorul. Evz.ro: Care este motivul protestului din justiţie? Ce speraţi să obţineţi?
Carmen-Elena Păduraru: Acest protest este de neînţeles pentru justiţiabil şi îi dau perfectă dreptate. Magistratul este, pentru omul de rând, o persoană dintr-o categorie privilegiată, cu salariu mare, care, de cele mai multe ori, greşeşte în loc să facă dreptate, aşa cum ar trebui. În 1995, când am intrat în magistratură, am simţit că sunt parte a unei puteri. Puterea Judecătorească. Din 2003- 2004, simt că am devenit doar un funcţionar care activează în slujba puterii. Nu mai sunt magistrat, sunt doar funcţionar. Sunt prinsă într-un haos legislativ şi am parte de constrângeri draconice. Nu am voie să mă manifest, nu am voie să am iniţiativă, nu am voie să am atitudine, trebuie doar să citesc legi şi să le aplic strict, în litera lor, în deciziile mele. Atât! Peste acestea a intervenit problema salariilor. A fost picătura care a umplut paharul. Nu mai pot să stau cu mintea la ceea ce judec. Deşi cred că va rămâne doar o speranţă, sper ca în urma acestui protest celelalte două puteri, cea Executivă şi cea Legislativă, să recunoască Justiţia ca fiind o putere în stat, nu doar o colectivitate de funcţionari, cuminţi, obedienţi şi bine plătiţi.
Sunteţi membru al Asociaţiei Magistraţilor din România?
Nu, dar aprob şi susţin toate demersurile acestei asoc