Comisia Europeana ar accepta ca Guvernul sa majoreze capitalul social al CEC Bank fara sa considere operatiunea un ajutor de stat daca ar atrage si investitori privati in proportie de 30%.
Majorarea capitalului social al CEC Bank cu aproape 180 mil. euro, bugetata de Guvern pentru anul acesta la capitolul investitii si una dintre principalele masuri anticriza, mai are in prezent trei solutii pentru a putea fi operata, potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Dupa ce Comisia Europeana ne-a comunicat in luna iunie ca aceasta capitalizare este considerata un ajutor de stat, ar mai fi trei solutii. Fie Guvernul si managementul bancii accepta capitalizarea bancii sub forma de ajutor de stat, fie alaturi de stat mai participa in proportie de 30% si investitori privati - ceea ce ar convinge Comisia Europeana ca statul actioneaza ca un investitor privat prudent, fie comandam un studiu care sa dovedeasca eficienta acestei investitii", a declarat Bogdan Chiritoiu, fost consilier al presedintelui Traian Basescu, numit la presedintia autoritatii de concurenta in urma cu patru luni.
Insa fiecare dintre cele trei variante are dezavantaje, precizeaza Chiritoiu.
Managementul bancii nu este de acord ca aceasta majorare de capital sa se faca sub forma de ajutor de stat. In conditiile in care banca este sanatoasa, un ajutor de stat ar aduce un deficit de imagine.
Participarea in proportie de 30% a unor investitori privati la aceasta majorare de capital ar insemna practic o privatizare a bancii, idee care este insa respinsa atat de managementul bancii, cat si de actionarul principal, statul. De altfel, in februarie 2009, cand s-a decis capitalizarea CEC Bank cu peste 200 mil. euro, una din premisele de la care s-a plecat a fost ca banca nu va fi privatizata in urmatorii cinci ani, pentru ca statul sa isi recupereze investitia.