Noul guvern al Bulgariei a redus semnificativ cheltuielile statului, atrăgând lauda comunităţii internaţionale şi mărind popularitatea ministrului bulgar de finanţe, Simeon Djankov, fost economist la Banca Mondială. Guvernul, condus de primul ministru Bozki Borisov, a câştigat alegerile parlamentare din iulie cu promisiunea de a combate recesiunea şi de a reduce nivelul ridicat de corupţie, care anterior fusese invocat de Uniunea Europeană drept cauză pentru îngheţarea unor fon
Noul guvern al Bulgariei a redus semnificativ cheltuielile statului, atrăgând lauda comunităţii internaţionale şi mărind popularitatea ministrului bulgar de finanţe, Simeon Djankov, fost economist la Banca Mondială.
Guvernul, condus de primul ministru Bozki Borisov, a câştigat alegerile parlamentare din iulie cu promisiunea de a combate recesiunea şi de a reduce nivelul ridicat de corupţie, care anterior fusese invocat de Uniunea Europeană drept cauză pentru îngheţarea unor fonduri de ajutor în valoare de 1,56 miliarde de dolari.
Lipsa de fonduri a agravat situaţia economică a Bulgariei, unde creşterile din industria imobliară şi cea a oţelului, propulsate de un val de capital străin, au fost înlocuite în contextul crizei actuale de fabrici închise.
Măsuri de criză
Djankov a îngheţat salariile bugetare şi pensiile, a pus la păstrare proiectele costisitoare de investiţii ale statului, şi a redus cheltuielile guvernului cu 15%. Aceste măsuri au avut ca rezultat o reducere de 81% a deficitului bugetar la 76,5 milioane de dolari în august de la 412 milioane în iulie.
Prin aceste măsuri, guvernul şi-a atras aprobarea analiştilor occidentali şi a atins cele mai înalte cote de aprobare din partea populaţiei de la căderea comunismului. Rata de aprobare a guvernului este de 64%, potrivit unor studii Gallup.
Ivo Prokopiev, directorul Confederaţiei Angajatorilor