Roca adună românii şi promovează cultura românească prin reviste clasice şi online, pe orice meridian ajunge, dar revine mereu la Oradea. George Roca iubeşte tot ce este legat de cultură din tinereţe. După ce a absolvit Facultatea de Filologie, a lucrat la Teatrul de Păpuşi, apoi la un teatru din Ploieşti. La jumătatea anilor ’70, a început să lucreze în Ministerul Turismului.
Nefiind membru de partid, a fost sărit la promovări. Şi-a pierdut locul de muncă, în 1980, împreună cu ceilalţi colegi, care aveau acest handicap. „Iubeam România, dar am fost atât de supărat, încât am emigrat, mai întâi în New York, iar apoi în Australia”, a povestit el.
S-a ciocnit de capitalism
Întâlnirea cu capitalismul a fost dură. Doi ani a lucrat în New York, mai întâi ca ajutor de picolo. După un timp a ajuns managerul unui magazin. Când a avut mai mulţi bani, a început să frecventeze teatrele de pe Broadway. L-a cunoscut pe John Lennon acolo. Acesta a fost împuşcat chiar în apropierea magazinului la care lucra.
Australia, o nouă viaţă
Roca a plecat din ţară cu viză de rezidenţă în Australia. După doi ani de New York, a fost obligat să plece. „După două luni şi jumătate, am vrut să revin în România. Nu m-au lăsat să intru în ţară”, povesteşte el. A stat 50 de zile în Ungaria, sperând că va fi lăsat să-şi vadă tatăl care era pe moarte. Nu a reuşit. S-a întors în Australia şi a început să iubească noua casă. În 1984 a avut dreptul să reintre prima dată în ţară. Atunci a şi hotărât să se însoare cu o orădeancă. În 1989 li s-a născut băiatul. „Am făcut acolo o mică Românie. Acasă la noi se vorbeşte doar româneşte”, a mai spus Roca.
Carieră peste mări
Filolog ca formaţie, George Roca a făcut o nouă specializare în Sydney. A ales marketingul, iar acum lucrează în domeniul graficii digitale