Ofertele de muncă sunt cu 70% mai puţine decât înainte de criză, iar ce este mai rău abia acum urmează, arată ultimele previziuni ale experţilor români în resurse umane. Sursa: Reuters
Valuri noi de restructurări, volum mare de muncă, posturi puţine scoase la consurs şi micşorarea salariilor sunt doar câteva dintre previziunile nefaste ale spe ci aliştilor pentru următoarea perioadă.
Urmează noi restructurări
Cu toate că piaţa muncii din România a fost deja puternic zdrun cinată de efectele crizei, conse cinţele cele mai rele sunt aşteaptate la începutul anului viitor. „România, în următoarele două semestre, se va duce mult mai în jos. Cred că începutul anului viitor o să fie cel mai rău”, consideră head-hunterul George Butunoiu.
Un alt specialist în resurse umane, Mihaela Forgaciu, membră în boardul HR România, are aceleaşi previziuni sumbre: „La toamnă vor urma alte valuri de restructurări masive”. În această perioadă, numărul locurilor de muncă a scăzut drastic. „Sunt cu 70% mai puţine oferte de muncă decât înainte de criză şi sunt încă în scădere”, afirmă Forgaciu.
Specialiştii susţin că se vor crea foarte puţine posturi noi. Ofertele scoase la concurs vor fi doar pentru posturi de înlocuire (un angajat iese la pensie, nu este productiv sau are un salariu prea mare). „În trecut, din totalul ofertelor disponibile, 30% erau posturi nou create, în timp ce acum această categorie abia dacă mai atinge 3-5% din totalul joburilor scoase la concurs. Acum, 90-95% sunt joburi de înlocuire. Fie cu oameni la fel de buni, dar cu salarii mult mai mici, fie pe acelaşi salariu, dar angajaţi semnificativ mai buni”, spune George Butunoiu.
Din cauza acestor situaţii, experţii îi sfătuiesc pe cei care se află în căutarea unui loc de muncă să accepte prima ofertă pentru că nu se ştie când vor mai avea a doua