Românii plecaţi la muncă peste hotare au transferat în ţară, în primele 6 luni, 1,77 miliarde euro, în scădere cu 46% faţă de 2008. Sursa: Arhiva EVZ
Concedierea a milioane de salariaţi în ţările europene şi peste Ocean a lăsat pe drumuri şi foarte mulţi români. Din această cauză, sumele trimise de ei la rudele din ţară s-au înjumătăţit în ultimul an, relatează revista „Capital”.
„Sunt singurul dintre cei patru (români din vechea echipă - n.r.) care mi-am găsit de lucru în Italia. Acum, muncesc la o uzină din Bergamo. Criza a afectat Italia şi a trimis acasă mulţi emigranţi. Străzile sunt pustii faţă de cât de animate erau înainte”, descrie Costel Grosu, pe scurt, situaţia la un an şi jumătate după sosirea lui în Italia.
Datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată că, în primul semestru al anului, românii plecaţi la muncă peste hotare au trimis în ţară 1,77 miliarde de euro, faţă de 3,25 miliarde de euro, cât au expediat în primele şase luni ale anului trecut. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul Austriei, unde remiterile sunt de patru ori mai mici, scăzând de la 81 de milioane de euro în primul semestru al anului trecut la 20 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2009. Din Germania au intrat doar 59 de milioane de euro, cu 63 de milioane de euro mai puţin decât în primele şase luni din 2008.
O parte dintre români se întorc la vatră
„În ciuda crizei economice din ţările occidentale, emigranţii nu au încetat să trimită bani familiilor din ţară, dar sume mai mici”, spune Alexandru Bădulescu, country director Western Union pentru România şi Bulgaria.
Rămaşi fără job şi fără vreo şansă să-şi găsească de lucru în viitorul apropiat, o parte dintre români au decis să revină în ţară. În primele şapte luni ale acestui an, 850 de români veniţi de la muncă din străinătat