Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni organizează, în perioada 12- 20 septembrie, o serie de evenimente culturale cu ocazia împlinirii a 550 de ani de la atestarea documentară a Bucureştiului.
Tot în această perioadă, se vor marca 350 de ani de când Bucureştiul a devenit capitala Ţării Româneşti, în anul 1659.
„Din Bucureştiul de altădată... muzică, teatru, imagini, costume...“
Publicul bucureştean este invitat să sărbătorească ziua oraşului în grădina Palatului Cotroceni, unde va putea urmări un program divers, care va include concerte, expoziţii în aer liber, spectacole de teatru, dar şi personaje îmbrăcate în costume de epocă.
La acest eveniment vor participa artişti ai Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian“ şi ai Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale“, dar şi invitaţii lor: chitaristul Ion Bogdan Ştefănescu şi flautistul Costin Soare, Paula Seling, studenţii de la Facultatea de Teatru din Bucureşti, tenorul Theodor Ilincăi şi soprana Tina Munteanu.
„Început de veac la Cotroceni“
Cu ocazia manifestărilor ce vor avea loc de „Zilele Bucureştiului“, se va marca şi aniversarea celei de-a XVII-a ediţii a „Zilei Europene a Patrimoniului (19 septembrie).
Tema din acest an este „Accesul către monumentele istorice“. În această zi, muzeul va deschide o expoziţie cu vânzare în grădina palatului, sub genericul „Început de veac la Cotroceni“.
Expoziţia reconstituie atmosfera de început de secol în Bucureşti şi la Palatul Cotroceni, până la izbucnirea primului război mondial (1900-1914).
În cadrul expoziţiei, bucureştenii vor putea admira automobile de epocă (Olds Patent - 1888, Ford - 1912), un velociped 1900, aparate de fotografiat de epocă, imagini ce reprezintă Palatul Cotroceni, familia regală şi princiară, monumente şi clădiri din Bucureşti, machete de emisiuni filatelice cu monume