Simţi că parcă încearcă să te supervizeze deşi nu e şeful tău, iar dacă ajunge în această funcţie, începi să te gândeşti la demisie. Citiţi şi:
Trucuri ca să te concentrezi mai bine la serviciuLeneşul, colegul care te ţine după programCarieristul, colegul care te eclipseazăAntisocialul, colegul care spune „nu“ comunicării
O mare parte din stresul de la birou este generat de colegi şi de superiori, mai ales că nu există colective ideale. Cu ajutorul specialiştilor, „Adevărul“ a stabilit 12 categorii de colegi toxici, pe care le-a prezentat recent pe scurt. Acestea sunt:
1 Bârfitorul
2 Încurcă-lume
3 Parvenitul
4 Atotştiutorul
5 Antisocialul
6 Carieristul
7 Leneşul
8 Obsedatul de control
9 Lingăul
10 Negativistul
11 Preţiosul
12 Tipicarul.
Obsedatul de control este genul de coleg care vrea să ştie fiecare detaliu. Dacă sarcinile tale se intersectează cu ale lui, vrea să afle mereu ce probleme au apărut, cum le-ai soluţionat şi te întreabă foarte des cum stai cu treaba. Acest tip de personaj poate deveni dictator pentru colectiv şi, nu în ultimul rând, este asociat de unii colegi cu o anumită doză de agresivitate. Are tendinţa de a-i domina pe cei din jur tocmai pentru a fi sigur că nu pierde controlul.
Genul acesta de coleg, notează expertul în resurse umane Anna Johnson din Australia, autoare a cărţii „How To Manage People“ („Cum să administrezi personalul“, în trad.), simte nevoia să aibă butonul de comandă. Indiferent de acţiunea în care este implicat. Se comportă la fel şi în viaţa privată.
O situaţie stresantă
Elena C. are 30 de ani şi lucrează în domeniul vânzărilor. Pentru ea, a munci alături de un obsedat de control nu este o situaţie de care să fi auzit de la cineva. Se conf