» Am traversat o saptamana de corectii la bursa, o ajustare a exuberantei irationale experimentata in ultimele sase luni pe pietele de capital.
» Marcarea profiturilor se poate accentua dupa primul trimestru cu evolutie pozitiva a PIB-ului in Statele Unite, pietele financiare aflandu-se cu mult inaintea economiilor in acest moment.
Luna septembrie este, traditional, o luna mai slaba pe pietele externe, iar modul in care au inceput ostilitatile la BVB arata ca bursa romaneasca n-a facut exceptie. Scaderi accentuate in primele 3 zile ale saptamanii (peste 9% a pierdut, de pilda, indicele BET-FI), semn ca speculatorii locali se coreleaza cuminti cu evolutiile externe. Amplitudinea scaderii a fost mai mare la Bucuresti, dupa cum si revenirea actiunilor romanesti din martie si pana acum fusese mai consistenta. Ar trebui remarcat contextul in care s-a produs scaderea burselor: nu au fost stiri negative de amploare pe plan extern, ci aceleasi declaratii linistitoare ale autoritatilor, sperante ca "ce a fost mai rau a trecut" etc. Totusi, au inceput sa se marcheze profituri (miscarea este vizibila cel mai bine in China), fara a mai astepta exuberanta indusa de media la prima crestere de PIB in SUA, probabil in trimestrul al treilea al anului.
De ce se grabesc speculatorii? Poate fi o faza necesara acumularilor de energie pentru respectivul moment (vom sti prin octombrie-noiembrie cat de mare a fost efectul programelor de stimulare a economiei americane si a turarii tiparnitelor) sau doar intuitia ca avansul burselor a fost mult prea consistent pentru cresterea economiilor, care se anunta modesta (efect al revenirii de pe "fundul gropii"), iar exiturile trebuie facute din timp pentru ca la primire nu se mai afla prea multi. Asta din cauza caracterului fragil al actualei miscari ascendente a burselor, investitorii autentici lipsind aproape cu