Guvernul bulgar îşi va modifica planurile referitoare la terminarea autostrăzii "Hemus", care leagă Sofia de Varna. În lipsă de bani, bulgarii sunt puşi în faţa a trei soluţii posibile:- să amâne lucrările;- să construiască o porţiune mai mică;- să construiască benzi suplimentare pe drumuri naţionale paralele.Ministrul Dezvoltării Regionale, Rosen Plevneliev, a declarat că statul bulgar ăşi restrţnge cheltuielile şi că banii necesari finalizării acestei autostrăzi î
Guvernul bulgar îşi va modifica planurile referitoare la terminarea autostrăzii "Hemus", care leagă Sofia de Varna. În lipsă de bani, bulgarii sunt puşi în faţa a trei soluţii posibile:
- să amâne lucrările;
- să construiască o porţiune mai mică;
- să construiască benzi suplimentare pe drumuri naţionale paralele.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Rosen Plevneliev, a declarat că statul bulgar ăşi restrţnge cheltuielile şi că banii necesari finalizării acestei autostrăzi în anul în curs vor fi utilizaţi pentru altceva. Potrivit planurilor iniţiale, proiectul ar fi costat 1,5 miliarde euro.
Concret, la bugetul de stat se află banii dar realizarea proiectului ar fi fost prea costisitoare pentru perioada de depresie economică. Proiectul a fost demarat de autorităţile comuniste în anii 1970. În prezent, din totalul de 433 km sunt rulabili doar 151 km, împărţiţi în două segmente. Ambele sunt situaţie în capetele traseului proiectat al autostrăzii. Primul este Sofia-Iablaniţa, iar al doilea este Şumen-Varna.
Impactul pentru români
Proiectul îi afectează pe românii interesaţi de tranzitarea Bulgariei sau de petrecerea vacanţei pe litoralul bulgăresc în mod diferit, în funcţie de localitatea de origine din România.
Astfel, românii din estul extrem ţării, care ar intra în Bulgaria prin Silistra sau Vama Veche pentru a se deplasa spre li