Chiar daca pare un dar divin, un copil "prea cuminte" trebuie sa beneficieze de un plus de atentie din partea parintilor. Paradoxal, nu?
Si totusi acesta este adevarul, sustin psihologii consultati de The Times, in opinia carora sub linistea afisata de un copil cuminte, care face pe plac tuturor celorlalti, se ascund de foarte multe ori o sumedenie de probleme prezente si viitoare.
Articolul porneste de la scrisoarea unei mamici care se arata uimita ca fiul ei se comporta exemplar. "Nu iese din cuvantul meu. Daca face o greseala promite insistent ca nu o va mai repeta iar daca eu uit sa fac ceva ce i-am fagaduit cedeaza si nu se supara, spunandu-mi ca nu conteaza".
Mamica spune ca acest comportament a pus-o pe ganduri si si-a dat seama ca, la randul ei, a fost un copil foarte ascultator iar acest lucru i-a cauzat multe probleme in viata.
Psiho-pedagogii explica de ce o astfel de obedienta este daunatoare personalitatii in formare a unui copil. Ei spun ca acesta devine cu timpul atat de dornic de a face pe plac celor din jur (familie, profesori sau prieteni), incat isi neglijeaza complet propriile dorinte si nevoi.
Pe de alta parte, odata ajuns la pubertate, copilul simte nevoia de a rabufni, de a iesi din aceasta incatusare, ceea ce duce la izbucnirea unor conflicte greu de aplanat cu cei care pana in acel moment contau mai mult decat propria lui persoana.
De asemenea, exista riscul ca odata ajuns la maturitate el sa isi pericliteze toate relatiile, de orice natura, din cauza pozitiei de inferioritate in care este obisnuit sa se plaseze singur. Deseori se ajunge astfel la divort, pentru ca nu stie sa isi impuna propriile necesitati in fata partenerului de viata, sau la probleme serioase in pastrarea locului de munca.
Copiii stiu, in cele mai multe cazuri, ce vor parintii de la ei, se