O noua specie de şobolan gigant a fost descoperită de o echipă BBC care filma un episod dintr-un documentar în jungla din Papua Noua Guinee, informează BBC.com. Aceasta este doar una dintre noile specii descoperite de echipa de expediţie.
Asemenea celorlalte specii exotice descoperite de echipa BBC, şobolanul gigant ar trăi doar în craterul vulcanului stins Bosavi din Papua Noua Guinee.
"Acesta este unul dintre cei mai mari şobolani din lume. Este chiar un şobolan, asemănător cu cei care se găsesc în canalele din oraş", a declarat
Kristofer Helgen, un specialist de la Muzeul Smithsonian de Istoria Naturală, care însoţeşte echipa BBC.
Iniţial, şobolanul a fost surprins de o cameră video cu infraroşu montată de cameramanul BBC Gordon Buchanan în pădurea de la baza vulcanului. Membrii expediţiei au fost uimiţi de mărimea lui şi au bănuit că este o specie nedescoperită până în prezent, dar aveau nevoie să-l vadă în realitate pentru a fi siguri. Ghizii care îi ajutau au reuşit să prindă unul.
Animalul nu se sperie de oameni, măsoară 82 de cm de la vârful nasului la vârful cozii şi cântăreşte 1,5 kg, fiind unul dintre cele mai mari tipuri de şobolan din lume. Blana sa este gri şi maronie şi pare destul de groasă, iar experţii sunt de părere că l-a ajutat să supravieţuiască frigului şi umidităţii din crater. Şobolanul a fost descoperit la o altitudine de peste 1000 de metri.
Un tip asemănător de şobolan uriaş a mai fost descoperit în Papua Noua Guinee în 2007, dar în altă zonă. Muntele Bosavi, unde a fost descoperit actualul exemplar, este un vulcan stins aflat în jungla Papua Noua Guinee. (V.M.)
O noua specie de şobolan gigant a fost descoperită de o echipă BBC care filma un episod dintr-un documentar în jungla din Papua Noua Guinee, informează BBC.com. Aceasta este doar una dintre noile speci