Gustoase şi hrănitoare, bananele se încadrează în categoria alimentelor ideale. Specialiştii în nutriţie le recomandă atât pentru proprietatea de a inhiba senzaţia de foame, cât şi datorită echilibrului nutriţional, care nu face din ele o ameninţare pentru siluetă. Sursa: NorthFoto
Bogate în vitamine şi minerale, bananele constituie, adesea, unul dintre alimentele de bază din hrana bebeluşilor, cu condiţia ca aceştia să nu fie alergici. Deşi acest tip de intoleranţă este destul de rar, este bine cunoscut faptul că alergiile la banane sunt combinate cu cele la compuşii din latex.
Deoarece banana are mai puţină apă în raport cu celelalte fructe, conţinutul său de hidrocarbonat este mai ridicat, fiind preferată de sportivii de anduranţă. În plus, digestia ei este rapidă.
Bananele asigură o cantitate importantă de potasiu, vitamina B6 şi, într-o mai mică măsură, acid folic şi vitamina C.
O banană medie are:
Calorii - 115Grăsimi - 1 gHidrocarbonaţi - 30 gFibre dietetice - 3 gZaharuri - 20 gProteine - 1 gSodiu - 30 mgPotasiu - 470 mgVitamina B6 - 0.7 mg
Nu numai sportivii se pot bucura de beneficiile bananelor. Exoticul fruct, disponibil la noi tot timpul anului, conţine dopamină - antioxidant responsabil pentru controlul mişcărilor musculare- şi triptofan - aminoacidul care stimulează producţia de serotonină. Aceasta este un neurotransmiţător care intervine în producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţiile motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale.
Deci, dacă nu puteţi dormi sau aveţi stări depresive, trataţi-vă cu banane.