În plină criză, băncile şi-au dat seama care sunt sectoarele cele mai afectate şi nu au mai întins mâna întreprinzătorilor prin acordarea de credite. Cele mai mari scăderi ale soldului creditelor acordate şi ale angajamentelor mai mari de 20.000 de lei în primele şapte luni ale acestui an s-au înregistrat în sectoarele industrie, intermedieri financiare şi asigurări şi servicii, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
La polul opus, cei care au beneficiat de cele mai multe credite sunt instituţiile publice: administraţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială.
Astfel, soldul creditelor acordate în sectorul industriei în luna iulie se plasa la acelaşi nivel ca în iulie 2008, de 47,5 miliarde de lei, dar în scădere cu 0,7% faţă de luna iunie 2009 şi cu 4,5% faţă de sfârşitul anului 2008. În domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor, valoarea creditelor acordate a scăzut cu 1,74% în iulie faţă de iunie, însă nivelul se situa cu 11,6% peste valoarea înregistrată la sfârşitul anului 2008. În sectorul serviciilor, creditele şi angajamentele au scăzut cu 3%, ajungând la 79,17 miliarde de lei.
Chiar dacă guvernanţii au venit cu măsuri şi programe menite a sprijini sectorul construcţiilor, unul din cele mai afectate motoare ale economiei româneşti, creditele acordate de instituţiile financiare au fost în luna iulie a acestui an de 21,08 miliarde de lei, în urcare cu doar 1,1% faţă de luna precedentă, şi în scădere cu 0,76 faţă de decembrie.
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 9,9% în iulie faţă de luna iunie, iar comparativ cu anul trecut, scăderea este de 17,4%, potrivit datelor INS. În funcţie de tipul de construcţie, s-au înregistrat scăderi la toate categoriile: 19,8% în cazul celor inginereşti, 16,6% la clădirile nerezidenţiale şi 12,6% la cele rezidenţ