„Curăţarea“ României nu se poate realiza doar prin măsuri de educare a populaţiei şi prin acţiuni de ecologizare singulare. Participanţii la Şcoala de vară de ecologia lacurilor, din Potoci, Neamţ, sunt convinşi că singura soluţie pentru stoparea poluării cu PET este introducerea sistemului „buy-back“. Introducerea garanţiei pentru fiecare sticlă din plastic comercializată în România este singura soluţie pentru stoparea poluării cu aceste tipuri de ambalaje. Aceasta este concluzia la care au ajuns cursanţii care au participat la Şcoala Internaţională germano-română de vară de limno-ecologie. Cursurile pentru protecţia mediului s-au ţinut între 24 august şi 5 septembrie la Potoci, în judeţul Neamţ, pe malul Lacului Bicaz.
„Încă de acum şase luni am demarat un program general de mediatizare a unei idei foarte simple, ce deja se practică în Occident, aceea de introducere a garanţiei pe fiecare PET“, a precizat Ovidiu Toma, profesor universitar doctor la Facultatea de Biologie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, organizatorul român al Şcolii de vară de la Neamţ.
„Cred că poluarea cu sticle din plastic este o problemă gravă, o tragedie naţională. Dacă se va institui o lege pentru introducerea taxei de garanţie, în România se va face curăţenie în cel mult trei luni“, a completat profesorul Toma.
Garanţia, în valoare de 1 leu
Potrivit lui Ovidiu Toma, doar acţiunile educative în rândul populaţiei nu au rezultate definitive.
„Am avut multe acţiuni de masă cu studenţii, în cadrul unei campanii pe care am denumit-o «PET Kombat». La început am rulat programe de tip educaţional în şcoli, ceea ce este primul pas, dar nu prea au avut rezultate. Cu ajutorul studenţilor noştri am continuat cu programe de ecologizare. Nici asta nu prea dă rezultate deoarece aceste deşeuri revin masiv de la nivelul comunităţi