Numarul americanilor salariati care recurg la cartelele de hrana acordate de guvern se afla in crestere, in conditiile in care programul de lucru si salariile acestora se reduc, semn ca recesiunea creeaza probleme si celor cu un loc de munca, nu numai noilor someri, scrie Financial Times.
In timp ce aceasta tendinta este adesea pusa pe seama cresterii dramatice a ratei somajului, care a atins 9,7%, aproximativ 40% din familiile care utilizeaza acum cartele de hrana au venituri in crestere de la 25% cu doi ani in urma.
Departamentul de agricultura, care se ocupa de acest program, pune aceasta crestere pe seama reducerii programului de lucru in cazul persoanelor angajate.
Ritmul scaderii numarului locurilor de munca din Statele Unite a inceput sa incetineasca, generand sperante ca piata muncii ar putea fi in curs de stabilizare. Cifre oficiale publicate la sfarsitul saptamanii trecute au indicat o scadere sub asteptari a numarului locurilor de munca in august, desi au marcat totusi cea de-a 20-a luna consecutiva in care economia americana a eliminat locuri de munca.
Celor care mai au inca un loc de munca, ale caror venituri sunt sub presiune, li s-a acordat mai putina atentie. Saptamana medie de lucru este acum de aproximativ 33 de ore, cel mai redus nivel inregistrat vreodata, in timp ce numarul celor obligati sa lucreze part-time pentru ca nu pot gasi locuri de munca full-time a inregistrat o crestere de peste 50% in ultimul an, pana la un nivel record de 8,8 milioane. Salariile si beneficiile si-au redus ritmul de crestere.
Datele legate de cartelele de hrana sugereaza ca "problemele de pe piata muncii sunt mai semnificative decat ne-am fi asteptat, avand in vedere rata somajului", a declarat John Silvia, economist-sef in cadrul bancii Wells Fargo. "Din punctul meu de vedere, consumatorul nu-si va reveni sau nu va contribui la cresterea