Legea salarizarii unitare nu va rezolva imediat inechitatile din sistemul bugetar.
Presedintele Romaniei nu va avea anul viitor cel mai mare salariu din sistemul bugetar si, cel mai probabil, nici in 2011, desi, potrivit legii salarizarii unitare, urmeaza sa fie cel mai bine platit angajat al statului. In prezent, exista angajati in sistemul bugetar care castiga mai mult decat presedintele Romaniei, care castiga 9.555 de lei.
Presedintele Curtii Constitutionale are venituri lunare de 14.950 de lei, iar un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie castiga 12.223 de lei.
"In continuare va fi asa. Toata lumea crede ca legea salarizarii va face brusc o corectie in sistemul salarial bugetar, dar acest lucru se va intampla abia peste cativa ani. Anul viitor vor creste doar salariile mici, cel mai probabil cele cuprinse intre 600 si 800 de lei, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie la 705 lei", a spus Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa".
Legea salarizarii unitare a ierarhizat toate functiile din structurile bugetare pe o scara de la 1 la 12, unde 1 este salariul minim pe economie, de 600 de lei, in prezent, si 12 este salariul cel mai mare in sistemul bugetar care corespunde presedintelui Romaniei.
Cinci-sase ani pana la echivalarea salariilor
Potrivit lui Hossu, va dura aproximativ trei ani pana vor fi echivalate salariile din sistemul bugetar, in timp ce pentru pozitiile aflate in varful piramidei, este nevoie de 5-6 ani pana cand salariile vor fi asezate in grila in forma in care stipuleaza legea.
"Anul viitor sunt doua probleme care trebuie rezolvate de la buget. Una este plata sporurilor din urma in Justitie, care se ridica la aproximativ 2 miliarde de lei, precum si saltul salariilor mici, in urma majorarii salariului minim de la 600 la 705 lei", a precizat Hossu.
Forma finala a legii sal